Zaznacz stronę

TROHĘ O SOBIE

Nazywam się Sofia Nikitina.

Od jesieni tego roku uczę się w technikum

PCEZ, które znajduje się w małym miasteczku Świdnik.

Ta strona jest moim szkolnym projektem i jednocześnie próbą opowiedzenia o sobie i swojej pracy.

Od dzieciństwa do dnia dzisiejszego interesuje mnie temat rysunku i wszystkiego, co z nim związane.

MOJE PRACE

Zwykle dużo czasu spędzam nad paletą kolorów. Praca z kolorem jest bardzo interesująca, nawet jeśli dobry wynik nie wychodzi często.

KOLOR

Jak można pomalować obrazek?

PROGRAMY

Jakich programów najlepiej używać do tworzenia grafiki cyfrowej?

KOLOR

Dla nikogo chyba nie jest tajemnicą, że jesteśmy pod stałym wpływem koloru. Uwzględnienie koloru determinuje reakcję emocjonalną użytkownika na stronie, nawet jeśli sam nie zdaje sobie z tego sprawy. To jest prosta psychologia.

Kolor jest bardzo ważnym źródłem emocji. Kolory w projekcie mogą nadać odpowiedni ton i przekazać odwiedzającym niezbędne emocje, a także mogą wywoływać wiele uczuć i stymulować niezbędne, ukierunkowane działania.

Teoria koloru to nauka.

Wielu profesjonalistów zrobiło karierę, badając wpływ koloru na ludzi. I jest ku temu powód. Czasami wystarczy lekko zmienić odcień lub nasycenie koloru, a widzowie doświadczą zupełnie innych wrażeń.

Wybór schematu kolorów do projektowania cyfrowego musi być przeprowadzony prawidłowo, kierując się podstawowymi zasadami teorii kolorów, które obowiązywały w całej historii ludzkości i które nie zostały jeszcze anulowane.

Projektując wzór, mamy do wyboru 16,8 miliona kolorów. A wszystkie w pewnych sytuacjach trzeba łączyć i dobierać, a takich kombinacji może być bardzo dużo, prawie bez końca.

Teoria koloru

Dobre wyczucie smaku bardzo pomaga przy wyborze schematu kolorów dla projektu. Które początkowo mają niektórzy ludzie i to jest bardzo fajne; Ktoś nie ma tego na początku, ale rozwija się z czasem; a niektórzy niestety nie.s.

Ale jeśli masz wyczucie smaku, możesz bez problemu wybierać schematy kolorów. W tym celu przeanalizujemy teraz kilka podstawowych zasad.

Istnieją kolory podstawowe – to one są głównymi dla odcieni. Ludzkie oko dostrzega trzy podstawowe kolory: czerwony, żółty i niebieski. Każdy kolor, który widzisz teraz przed sobą, składa się z kombinacji tych trzech kolorów, ale o różnej jasności i odcieniu. Są to kolory, których nie można uzyskać mieszając inne kolory.

W projektowaniu cyfrowym te kolory są
różne, wykorzystuje RGB (czerwony,
zielony, niebiesko – czerwony, zielony,
niebieski) i jego wartości szesnastkowe.

Teorię kolorów można podzielić na trzy części:

Kontrast. Każdy odcień ma swoje przeciwieństwo, co stanowi największy kontrast z tym kolorem. Aby znaleźć taki kolor, możesz użyć koła kolorów. Po prostu wybierz kolor po przeciwnej stronie koła.

Dodanie. Te kolory nie zawsze są ze sobą w konflikcie. Dopełniające się kolory uwydatniają się nawzajem, w przeciwieństwie do kontrastowych. W kole kolorów kolory te następują po sobie, na przykład uzupełniające się kolory bzu – niebieski i różowy.

Rezonans. Każdy kolor wywołuje określony nastrój. Jasne ciepłe kolory (czerwony, pomarańczowy, żółty) napełniają człowieka energią, budzą go, a zimne ciemne odcienie (zielony, niebieski, fioletowy), przeciwnie, relaksują i uspokajają. Nawiasem mówiąc, porozmawiamy o tym nieco później.

Ponadto wszystkie kolory można podzielić na następujące kategorie:

Zimne kolory

To wszystko są odcienie niebiesko-zielonych kolorów. Są to kolory nocy, wody, natury i zwykle wyglądają kojąco, relaksująco i powściągliwie. Nadają się do motywów zimowych, nocnych, smutnych lub wodnych.

Niebieski to podstawowy kolor wszystkich chłodnych kolorów, co oznacza, że ​​reszta jest chłodniejsza.

Znaczenie niebieskiego – w psychologii ten kolor jest uważany za kolor ludzi zmotywowanych i pewnych siebie. Odpowiedni odcień niebieskiego może przynieść gościom przyjemny spokój. Kolor ciemnoniebieski jest uważany za biznesowy, profesjonalny i autorytatywny. Niebieski jest również często używany do reprezentowania spokoju i odpowiedzialności. Jasne odcienie niebieskiego wyglądają świeżo i przyjaźnie.